Du lyser och blir klokare: hur kärlek påverkar hjärnan

Du lyser och blir klokare: hur kärlek påverkar hjärnan

Innehåll

Vad händer med kroppen när vi blir kär?

När du blir kär, verkar det som om kärlek påverkar ditt hjärta och själ. Men samtidigt glömmer du bort ett annat viktigt organ som är särskilt mottagligt för kärlekens inflytande. Det här är din hjärna. Vissa delar av hjärnan aktiveras, medan andra tvärtom saktar ner sitt arbete eller till och med stänger av ett tag..

Du blir beroende

Du har nog hört uttrycket att kärlek är ett läkemedel. Det finns en hel del sanning i den. När din hjärna är full av passion och lust upplever den samma eufori som när du använder droger. Därför är kärlek ett hälsosammare missbruk än droger, men missbruk ändå..

Du börjar tänka för två

Det finns inte mer “jag”, “jag”, “jag”. Nu är det två av er, och din hjärna börjar automatiskt tänka “vi”. Från födseln är vi knutna till vår mor, och denna anslutning förvandlas med varje nytt förhållande. Det band du skapar med din partner eller barn är mycket djupare än vad som syns. Forskning har visat att människor som använder pronomen “jag” är mer benägna att depression än de som säger “vi”.

Du lever längre och blir klokare

Att bli kär är bra inte bara för hjärtat utan också för mental hälsa. Människor i kärlek har högre nivåer av hormonet dopamin, vilket är förknippat med glädje, lust och känslor av eufori. Forskning har visat att människor som har positiva, hälsosamma relationer lever längre, är lyckligare och har bättre mental hälsa..

Du tappar kritiskt tänkande

En av de största fördelarna med att bli kär är att du lär dig förtroende och stöd. Relationer är omöjliga utan förtroende. Därför börjar du lita på varandra. Forskare vid California Institute har utfört hjärna-MR-undersökningar av kärlekspar och upptäckt att när vi är förälskade stängs hjärnområdet som är ansvarigt för bedömning och kritik. Därför är vi inte benägna att kritisera den person som vi har starka känslor för. Ja, kärleken är ibland blind …

Minskar stress och förbättrar hälsan

Din hjärna kommer aldrig att glömma första gången den kände beröringen av en älskad. I ett hälsosamt förhållande är det bara att hålla din partners hand tillräckligt för att minska stress, normalisera blodtrycket, lindra fysisk smärta och förbättra det fysiska tillståndet..

Du glöder

Forskare genomförde en studie bland par och fann att personer som betraktade sig själva som galna kärlek upplevde glädje och eufori när de tittade på ett foto av sin partner. Och hjärnans belöningscentra tänds som glödlampor. Från sidan verkade det som om personen tycktes glöda inifrån. Vårt belöningssystem aktiveras av andra saker, som musik, ett varmt bad eller vackra målningar. Dessutom finns det ämnen och åtgärder som får belöningssystemet att fungera till fullo, men samtidigt skadar vår hälsa och välbefinnande: kokain, heroin, alkohol, spel. Håller med om att det är bättre att titta på ett foto av en nära och kära och glöda inifrån?

Du känner dig säker

I spädbarn ger en känsla av trygghet oss en koppling till vår egen mamma, i vuxen ålder – en koppling till vår partner. Din kropp kommer ihåg de cykler och stadier du har gått igenom i din ungdom, så när du återförenar med ditt inre barn kommer du att känna dig trygg och nöjd med det..
Forskning har visat att när vi känner kärlek stänger den av den del av vår hjärna som styr rädsla och negativa känslor..

Back To Top